Buitengewoon verlof

Verlof nodig voor jouw kind wegens bijzondere omstandigheden? Via het formulier dat verkrijgbaar is bij de leerkracht, vraag je buitengewoon verlof vroegtijdig aan. De directie beoordeelt de aanvraag en laat je weten of de aanvraag geoorloofd is.

Zolang jouw kind nog 4 jaar oud is, hoeft zij of hij nog niet verplicht naar school. Toch vinden wij het prettig als je van tevoren meldt als je jouw kind thuis houdt. Zodra jouw kind 5 jaar oud is, valt het onder de leerplicht en is dus wettelijk verplicht naar school te gaan. Het uitgangspunt is dat iedere leerling vanaf 5 jaar aanwezig is tijdens de bekende schooltijden. Als jouw kind niet op school kan zijn, melden de ouders/verzorgers vóór 8.10 uur de afwezigheid van hun kind, met opgaaf van de reden van het verzuim. Bij ongeoorloofd schoolverzuim is de directie verplicht dit te melden aan de ambtenaar van leerplichtzaken op het gemeentehuis. Dit kan een boete tot gevolg hebben. We verwachten van ouders dat afspraken voor doktersbezoek en dergelijke zo veel mogelijk buiten de schooltijden plannen. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om extra verlof aan te vragen. Je vraagt dit verlof tijdig aan bij de directeur, tenminste 8 weken voor de startdatum van het verlofverzoek.

Wanneer mag je afwijken van de leerplicht?

Iedere leerplichtige moet gewoon iedere dag dat de school open is naar school. De leerplichtwet benoemt een aantal omstandigheden waarin de leerplichtige geoorloofd afwezig mag zijn. De gronden voor deze vrijstelling zijn:

• als een leerling ziek is

• als de school gesloten is of het onderwijs is opgeschort

• als betreding van het schoolgebouw verboden is

• als de leerling is geschorst

• als een leerling in schooltijd moet voldoen aan de verplichtingen vanwege godsdienst of levensovertuiging

• als de leerling vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de ouders slechts buiten de schoolvakanties met hen op vakantie gaan

• als er andere gewichtige omstandigheden zijn

Extra verlof

Vakantieverlof is geen recht. Maar als één van beide ouders een beroep heeft of een bedrijf waardoor vakantie tijdens de ‘gewone’ schoolvakantieperiode onmogelijk is, kunnen ouders bij de school vakantieverlof aanvragen. Voor vakantieverlof gelden de volgende regels:

• verzoek dient gericht te worden aan de school en bij voorkeur 2 maanden van tevoren

• een werkgevers- of accountantsverklaring dient bijgevoegd te worden

• de directeur (of een door de directeur gemachtigde) van de school beslist over al dan niet toekennen van het verlof

• de school mag een leerling slechts éénmaal per jaar vakantieverlof verlenen

• het vakantieverlof mag niet langer duren dan 10 schooldagen

• het vakantieverlof mag niet plaatsvinden in de eerste twee lesweken van het nieuwe schooljaar.

Verlof wordt tijdig aangevraagd, zo mogelijk, 8 weken van tevoren, via het aanvraagformulier buitengewoon verlof. Verlof bij gewichtige omstandigheden 6 Voorbeelden van gewichtige omstandigheden (10 dagen of minder):

• verhuizing (1 dag)

• huwelijk van familieleden (maximaal 2 dagen)

• ernstige ziekte van familieleden (duur in overleg met directie, max. 2 weken)

• overlijden van bloed- en aanverwanten (duur in overleg met directie, max. 5 dagen)

• jubileum (huwelijk of als werknemer) van familieleden (1 dag, max. 2 ingeval van ver reizen)

• voor andere naar het oordeel van de directeur belangrijke redenen, maar geen vakantieverlof

De aanvraag vindt schriftelijk plaats via de directeur van de school. In het geval van 10 schooldagen of minder per jaar beslist de directeur. In geval van meer dan 10 dagen beslist de leerplichtambtenaar. Bij meer dan 10 schooldagen gaat het vaak om situaties waarin sprake is van een medische of sociale indicatie.

Michael Hilhorst:
‘Kinderen op een positieve manier dingen te leren en te laten ontdekken. Dat vind ik belangrijk.’
Anne van Wijk:
‘Als ICT-er zorg ik ervoor dat de leerlingen en leerkrachten alle systemen volop kunnen gebruiken.’
Joop Stas:
‘Ik wil er voor zorgen dat ieder kind wordt uitgedaagd om te worden wie het zelf wil zijn. En ik hecht veel waarde aan een goede band met ouders.’

Contact

Openbaar Kindcentrum De Meander
Het Avontuur 45
3823 DW Amersfoort
033-456 2099 (onderwijs)
033-277 6364 (opvang)
info.meander@meerkring.nl
klanten@ska.nl

Route 

Nieuwsbrief

Nieuwtjes, weetjes, handige tips en af en toe een leuke foto. Je leest het allemaal in onze tweewekelijkse digitale nieuwsbrief. Klik en kijk!

Volg ons


Meerkring


Ska Kinderopvang

Stichting

Openbaar Kindcentrum De Meander is onderdeel van Stichting Meerkring en Ska Kinderopvang. Wil je werken in het basisonderwijs en/of kinderopvang, heb je een vraag of ben je benieuwd wat Meerkring en Ska precies doen? Kijk dan op www.meerkring.nl of www.ska.nl.